wat is een zelfstandig ondernemer

Wat is een zelfstandig ondernemer?

Inhoudsopgave artikel

Een zelfstandig ondernemer, ook wel bekend als ZZP’er, is iemand die een bedrijf runt zonder in loondienst te zijn bij een werkgever. Als zelfstandig ondernemer ben je eigen baas en heb je de vrijheid om je eigen koers te bepalen. Dit kan erg aantrekkelijk zijn voor mensen die onafhankelijkheid en flexibiliteit waarderen.

Ondernemerschap omvat echter meer dan alleen onafhankelijkheid en flexibiliteit. Het houdt ook verantwoordelijkheden en risico’s in. Als zelfstandig ondernemer ben je verantwoordelijk voor alle aspecten van je bedrijf, van het vinden van klanten tot het beheren van financiën. Bovendien loop je als ondernemer risico’s, zoals financiële verliezen en concurrentie.

Belangrijkste punten om te onthouden

 • Een zelfstandig ondernemer is iemand die een bedrijf runt zonder in loondienst te zijn bij een werkgever.
 • Als zelfstandig ondernemer ben je eigen baas en heb je de vrijheid om je eigen koers te bepalen.
 • Ondernemerschap houdt echter ook verantwoordelijkheden en risico’s in.

Definitie van een zelfstandig ondernemer

Een zelfstandig ondernemer, ook wel zzp’er genoemd, is iemand die een eigen bedrijf heeft en als eigen baas werkt. Hij of zij heeft geen vast dienstverband bij een werkgever, maar biedt zijn of haar diensten aan aan verschillende opdrachtgevers. Het ondernemerschap heeft verschillende juridische en fiscale aspecten en brengt verantwoordelijkheden met zich mee die anders zijn dan die van werknemers in loondienst.

Een zelfstandig ondernemer is dus een persoon die als individu een bedrijf runt. Dit kan een eenmanszaak zijn, maar ook een besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv). Belangrijk om te weten is dat een zzp’er niet hetzelfde is als een freelancer. Een freelancer werkt vaak op projectbasis en specialiseert zich in één vakgebied, terwijl een zelfstandig ondernemer zich richt op het runnen van een eigen bedrijf.

Zelfstandig ondernemer Werknemer in loondienst
Verantwoordelijkheid Is verantwoordelijk voor alle aspecten van het bedrijf. Is verantwoordelijk voor zijn eigen taken binnen het bedrijf.
Vaste baan Heeft geen vast dienstverband bij een werkgever. Heeft een vast dienstverband bij een werkgever.
Verdiensten Verdient geld door het aanbieden van diensten aan opdrachtgevers. Verdient een vast salaris per maand.

Als zelfstandig ondernemer ben je verantwoordelijk voor alle aspecten van het bedrijf, zoals administratie, marketing en financiën. Dit brengt meer vrijheid en flexibiliteit met zich mee, maar ook risico’s en verantwoordelijkheden. Het KvK-nummer, BTW-nummer en VAR-verklaring zijn belangrijke begrippen waar een zelfstandig ondernemer bekend mee moet zijn.

“Een zelfstandig ondernemer is verantwoordelijk voor alle aspecten van zijn bedrijf.”

Zelfstandig ondernemerschap biedt echter ook voordelen. Zo heb je veel vrijheid en kun je je eigen koers bepalen. Bovendien heb je als zzp’er vaak de mogelijkheid om je te specialiseren in een bepaald vakgebied en kun je je diensten aanbieden aan verschillende opdrachtgevers.

Kenmerken van een zelfstandig ondernemer

Om een succesvolle zelfstandig ondernemer te zijn, zijn er bepaalde eigenschappen en kenmerken die nuttig kunnen zijn:

 • Moed: Een ondernemer moet bereid zijn om risico’s te nemen en uit zijn of haar comfortzone te stappen.
 • Motivatie: Succesvolle ondernemers hebben vaak een sterke innerlijke motivatie om te slagen.
 • Zelfdiscipline: Een ondernemer moet in staat zijn om zichzelf te motiveren en te focussen op de doelen die gesteld zijn.
 • Creativiteit: Het vermogen om buiten traditionele oplossingen te denken kan helpen bij het vinden van innovatieve oplossingen.
 • Risicobereidheid: Succesvolle ondernemers zijn bereid om risico’s te nemen, maar wel op een weloverwogen manier.
 • Doorzettingsvermogen: Ondernemen is niet altijd gemakkelijk en succesvolle ondernemers weten hoe ze moeten doorgaan in tijden van tegenspoed.

Een ondernemer moet ook in staat zijn om te netwerken en relaties op te bouwen met klanten, leveranciers en andere ondernemers. Het vermogen om te communiceren en te onderhandelen kan het verschil maken tussen succes en falen.

Waarom kiezen voor het ondernemerschap?

Het ondernemerschap biedt tal van voordelen en kan erg aantrekkelijk zijn voor mensen die hun eigen baas willen zijn en hun eigen koers willen bepalen. Hieronder bespreken we enkele redenen waarom het starten van een eigen bedrijf een goede keuze kan zijn:

Voordelen van het ondernemerschap
Vrijheid: Als ondernemer bepaal je zelf je werktijden en werk je zelfstandig. Dit kan veel vrijheid bieden, vooral als je een bedrijf vanuit huis start.
Flexibiliteit: Ondernemers hebben de flexibiliteit om hun bedrijf op hun eigen manier te runnen en om hun werk af te stemmen op hun persoonlijke leven.
Mogelijkheid om te groeien: Als ondernemer heb je de mogelijkheid om te groeien en om je bedrijf uit te bouwen. Dit kan leiden tot meer winst en meer succes.
Je eigen baas zijn: Als ondernemer heb je niemand boven je die je vertelt wat je moet doen. Je hebt volledige controle over je eigen bedrijf.
Mogelijkheid om je passie te volgen: Als ondernemer kun je je eigen passie volgen en werken aan iets waar je echt om geeft.

Al deze voordelen kunnen ervoor zorgen dat het ondernemerschap erg aantrekkelijk is voor mensen die op zoek zijn naar meer vrijheid en flexibiliteit in hun werk en leven.

Stappen om een zelfstandig ondernemer te worden

Wil je graag voor jezelf beginnen als zelfstandig ondernemer? Hieronder staan de stappen die je moet nemen:

 1. Ontwikkel je ideeën: Bedenk wat voor soort bedrijf je zou willen starten en wat je uniek maakt ten opzichte van je concurrenten.
 2. Maak een businessplan: Dit helpt je om je ideeën te structureren en te kijken of je plannen financieel haalbaar zijn.
 3. Kies een rechtsvorm: Ga na welke rechtsvorm het beste bij jouw bedrijf past. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een eenmanszaak, VOF of BV.
 4. Registreer je bij de Kamer van Koophandel: Dit is verplicht als je een eigen bedrijf start.
 5. Open een zakelijke rekening: Zorg voor een aparte zakelijke rekening voor je bedrijf om je administratie op orde te houden.
 6. Verzeker jezelf: Als zelfstandig ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van verzekeringen zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
 7. Richt je administratie in: Zorg voor een gestructureerde administratie zodat je overzicht houdt over je financiën.
 8. Bepaal je prijzen: Ga na wat je gaat vragen voor je producten of diensten.

Zoals je kunt zien, zijn er behoorlijk wat stappen die je moet nemen om een zelfstandig ondernemer te worden. Maar het is de moeite waard! Door deze stappen zorgvuldig te doorlopen, leg je een solide basis voor jouw toekomstige succes als ondernemer.

hoe starten als ondernemer

Financiële aspecten van het ondernemerschap

Een van de belangrijkste aspecten van het ondernemerschap zijn de financiële verantwoordelijkheden die hierbij komen kijken. Als zelfstandig ondernemer moet je zelf je financiën beheren en zorgen dat je inkomsten hoger zijn dan je uitgaven.

Belastingen

Als zelfstandig ondernemer ben je ook verantwoordelijk voor het betalen van je belastingen. Dit kan best ingewikkeld zijn, vooral als je voor het eerst begint als ondernemer. Het is daarom belangrijk om je goed te laten informeren over de belastingregels en eventueel een boekhouder in te schakelen om je hierbij te helpen.

Als zelfstandig ondernemer heb je vaak te maken met inkomstenbelasting, premies volksverzekeringen, premies arbeidsongeschiktheidsverzekering, en btw-aangifte. Door je belastingen op tijd en correct te betalen, voorkom je vervelende boetes en eventuele problemen met de Belastingdienst.

Boekhouding

Een andere belangrijke financiële verantwoordelijkheid is het bijhouden van je administratie en boekhouding. Hierbij moet je denken aan het opstellen van facturen, het bijhouden van je inkomsten en uitgaven, en het doen van btw-aangifte. Het is verstandig om een goed boekhoudprogramma te gebruiken en eventueel een boekhouder in te schakelen om hierbij te helpen.

Omzet en winst

Als zelfstandig ondernemer moet je ook zorgen voor voldoende omzet en winst om je bedrijf draaiende te houden. Het is belangrijk om te weten wat je kosten zijn en hoeveel je moet verdienen om winst te maken. Het is aan te raden om regelmatig je financiële situatie te evalueren en bij te sturen waar nodig.

Het beheren van je financiën als zelfstandig ondernemer is dus geen eenvoudige taak, maar wel een cruciaal onderdeel van het ondernemerschap. Door je goed te laten informeren en eventueel hulp in te schakelen van een professional, kun je ervoor zorgen dat je financiën op orde zijn en je bedrijf succesvol kan zijn.

Ondernemersnetwerken en ondersteuning

Als zelfstandig ondernemer kan het soms een uitdaging zijn om alles alleen te doen. Gelukkig zijn er tal van ondernemersnetwerken en ondersteuningsmogelijkheden beschikbaar om je te helpen slagen.

Ondernemersverenigingen

Een van de meest waardevolle bronnen van ondersteuning voor zelfstandig ondernemers zijn ondernemersverenigingen. Deze verenigingen brengen gelijkgestemde individuen samen en bieden een platform om te netwerken, kennis te delen en ervaringen uit te wisselen.

Er zijn verschillende soorten ondernemersverenigingen, van branche-specifiek tot algemeen, dus het vinden van een die bij jouw behoeften past, moet geen probleem zijn. Bovendien organiseren veel ondernemersverenigingen evenementen en workshops die je kunnen helpen bij je zakelijke ontwikkeling.

Mentorprogramma’s

Een andere nuttige vorm van ondersteuning is via mentorprogramma’s. Deze programma’s koppelen beginnende ondernemers aan ervaren ondernemers die hun kennis en ervaring delen en begeleiding bieden bij de uitdagingen van het opzetten van een eigen bedrijf.

Mentorprogramma’s kunnen ook een waardevol netwerk voor je creëren en helpen bij het opbouwen van relaties met potentiële klanten en partners.

Overheidsinstanties

Naast ondernemersverenigingen en mentorprogramma’s zijn er ook overheidsinstanties die ondersteuning bieden aan zelfstandig ondernemers. Zo bieden sommige gemeenten coaching en hulp bij het opstellen van een businessplan, terwijl andere instanties trainingen en workshops aanbieden om je te helpen bij specifieke zaken, zoals marketing en financiën.

Risico’s en uitdagingen voor zelfstandig ondernemers

Als zelfstandig ondernemer loop je tegen verschillende risico’s en uitdagingen aan. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze obstakels en te weten hoe je ermee om kunt gaan om succesvol te zijn. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste risico’s en uitdagingen:

Risico’s van ondernemerschap

Als zelfstandig ondernemer moet je bereid zijn om risico’s te nemen. Je bent verantwoordelijk voor het succes van je bedrijf, maar ook voor eventuele mislukkingen. Enkele van de risico’s waar je als ondernemer mee te maken kunt krijgen, zijn:

 • Financiële risico’s: Je investeert (vaak) veel geld in je bedrijf en loopt daarbij het risico op verlies.
 • Marktrisico’s: De markt kan veranderen en je businessplan kan daar niet op zijn voorbereid.
 • Concurrentierisico’s: Er zijn altijd concurrenten die ook jouw klanten willen.

Hoewel deze risico’s beangstigend kunnen lijken, is het belangrijk om te onthouden dat sommige risico’s onvermijdelijk zijn en dat je er, met de juiste voorbereiding, op kunt anticiperen en er goed op kunt reageren.

Uitdagingen voor zelfstandig ondernemers

Naast de risico’s zijn er ook verschillende uitdagingen die je als zelfstandig ondernemer moet overwinnen. Enkele van de belangrijkste uitdagingen zijn:

 • Werk-privé balans: Als ondernemer ben je vaak 24/7 bezig met je bedrijf, wat een negatieve invloed kan hebben op je privéleven.
 • Financiële uitdagingen: Zelfstandig ondernemen betekent dat je zelf moet zorgen voor een stabiel inkomen en dat je goed moet omgaan met geld.
 • Onzekerheid: Het kan lastig zijn om te weten wat de toekomst zal brengen, vooral als je bedrijf nog in de startfase zit.

Om deze uitdagingen aan te gaan, is het belangrijk om goed te plannen en jezelf mentaal voor te bereiden op de ups en downs van het ondernemerschap. Zoek daarbij ook ondersteuning van familie, vrienden en andere ondernemers.

Uitdagingen zelfstandig ondernemer

Zelfstandig ondernemer vs. werknemer in loondienst

Als zelfstandig ondernemer ben je eigen baas en heb je veel vrijheid en flexibiliteit. Maar hoe verschilt dit met werken in loondienst?

Een belangrijk verschil is dat je als zelfstandig ondernemer verantwoordelijk bent voor alle aspecten van je bedrijf, terwijl je als werknemer vaak slechts verantwoordelijk bent voor je eigen taken. Dit betekent dat je als ondernemer moet zorgen voor bijvoorbeeld je boekhouding, marketing en klantenwerving.

Een ander verschil is dat je als zelfstandig ondernemer de volledige verantwoordelijkheid draagt voor de resultaten van je bedrijf. Als het goed gaat, pluk je hier zelf de vruchten van, maar als het minder goed gaat, draag je ook zelf de gevolgen.

Als ondernemer heb je ook meer vrijheid om je eigen koers te bepalen. Je kunt zelf beslissen welke opdrachten je aanneemt en welke projecten je wilt uitvoeren. Dit geeft je veel ruimte voor creativiteit en innovatie.

Maar er zijn ook nadelen verbonden aan het ondernemerschap. Zo heb je als werknemer meestal meer zekerheid op het gebied van inkomen en werk. Ook loop je als ondernemer meer financiële risico’s, omdat je zelf verantwoordelijk bent voor alle kosten en investeringen die je maakt.

Al met al zijn er dus duidelijke verschillen tussen het zijn van een zelfstandig ondernemer en werken in loondienst. Het is aan jou om te bepalen welke keuze het beste bij jou past.

Verschillen in verantwoordelijkheden

Zoals eerder genoemd, heb je als zelfstandig ondernemer veel meer verantwoordelijkheden dan als werknemer. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor de inhoudelijke uitvoering van je werk, maar ook voor alle randzaken zoals administratie, belastingaangifte en klantenwerving.

Als werknemer ben je vaak alleen verantwoordelijk voor je eigen taken. Je hebt een duidelijke rol en krijgt instructies van je leidinggevende over wat er van je wordt verwacht.

Verschillen in vrijheid

Als zelfstandig ondernemer heb je veel meer vrijheid om je eigen koers te bepalen dan als werknemer. Je kunt zelf beslissen welke opdrachten je aanneemt en welke projecten je uitvoert. Hierdoor kun je je werkzaamheden beter afstemmen op je persoonlijke voorkeuren en kwaliteiten.

Als werknemer werk je vaak volgens een vastgestelde planning en krijg je opdrachten van je leidinggevende. Dit kan beperkend zijn als je behoefte hebt aan meer vrijheid en zelfstandigheid.

Verschillen in beloningen

Als zelfstandig ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je inkomen. Je kunt zelf bepalen hoeveel je vraagt voor je diensten en hoeveel je wilt werken. Hierdoor heb je de mogelijkheid om meer te verdienen dan als werknemer.

Als werknemer krijg je vaak een vast salaris en ben je afhankelijk van je werkgever als het gaat om je inkomen. Hierdoor heb je minder invloed op je eigen financiële situatie.

Tips voor succesvol ondernemerschap

Als je een zelfstandig ondernemer wilt worden, zijn er enkele belangrijke tips die je moet volgen om succesvol te zijn. Hier zijn enkele van de beste tips die je kunt gebruiken om je onderneming tot een succes te maken:

 1. Bereid je goed voor: Maak een gedetailleerd businessplan en zorg ervoor dat je alle aspecten van je onderneming hebt doordacht voordat je begint.
 2. Vind een niche: Zoek een unieke specialisatie waarin je kunt uitblinken en waar vraag naar is.
 3. Focus op je klanten: Luister naar hun feedback en houd ze tevreden. Klanttevredenheid leidt tot herhaalde zaken en positieve referenties.
 4. Investeer in jezelf: Blijf leren en verbeteren, investeer in je vaardigheden, kennis en volg een training of cursus als het nodig is.
 5. Blijf gemotiveerd: Ondernemen kan uitdagend zijn, dus blijf gefocust op je doelen, blijf positief en gepassioneerd over je werk.
 6. Netwerk met andere ondernemers: Zoek andere zelfstandige ondernemers op en creëer een netwerk om ervaring en kennis te delen. Hierdoor kan je ook je klantenkring vergroten.

Onthoud dat succesvol ondernemerschap hard werken en toewijding vereist, maar als je deze tips volgt, kun je je carrière als ondernemer succesvol maken.

tips succesvol ondernemerschap

Inspirerende verhalen van zelfstandig ondernemers

Er zijn veel succesverhalen van zelfstandig ondernemers die bewijzen dat er veel mogelijkheden zijn in het ondernemerschap. Hieronder vind je enkele inspirerende verhalen van succesvolle ondernemers:

Naam Branche Succesverhaal
Anna van der Kooij Interieurontwerp Anna begon haar eigen interieurontwerpstudio en heeft nu een succesvolle onderneming met klanten over de hele wereld. Ze heeft zelfs een award gewonnen voor een van haar projecten.
Mark de Vries E-commerce Mark begon een online winkel in speciale koffie en heeft nu een van de grootste koffiebedrijven van Nederland. Hij heeft nu zelfs zijn eigen koffiebranderij.
Sara Verkerk Mode Sara begon haar eigen duurzame kledinglijn en heeft nu een fysieke winkel en een online shop. Haar merk wordt steeds bekender en populairder, en ze heeft zelfs een samenwerking met een grote retailer.

Deze ondernemers hebben allemaal hun eigen weg naar succes gevonden. Wat hun verhalen gemeen hebben, is dat ze allemaal hard hebben gewerkt en de nodige risico’s hebben genomen om hun dromen te verwezenlijken. Ze zijn allemaal begonnen met een idee en hebben dit uitgebouwd tot een succesvolle onderneming.

Als je zelf een idee hebt en overweegt om een zelfstandig ondernemer te worden, kunnen deze verhalen een bron van inspiratie zijn. Onthoud dat succes niet van de ene op de andere dag komt, maar dat hard werken en toewijding uiteindelijk kunnen leiden tot iets geweldigs.

Samenvatting en Conclusie

Als zelfstandig ondernemer ben je eigen baas en heb je de vrijheid om je eigen koers te bepalen. Het ondernemerschap vereist toewijding, zelfdiscipline en risicobereidheid. Het biedt echter ook veel voordelen, zoals flexibiliteit en de mogelijkheid om te groeien en succes te behalen op je eigen manier.

Om een zelfstandig ondernemer te worden, moet je stappen ondernemen zoals het opstellen van een businessplan en het registreren bij de Kamer van Koophandel. Het beheren van je financiën en het vinden van ondersteuning via netwerken en mentorprogramma’s is ook belangrijk.

Als zelfstandig ondernemer loop je echter ook risico’s en uitdagingen. Concurrentie, kostenbeheersing en onzekerheid zijn slechts enkele van de mogelijke obstakels waar je mee te maken kunt krijgen. Het vergt doorzettingsvermogen en de bereidheid om te leren en te groeien om succesvol te zijn.

Maar als je deze uitdagingen aangaat en toewijding toont aan je bedrijf, kan het ondernemerschap zeer lonend zijn. Door te investeren in jezelf en je bedrijf, te blijven leren en te groeien, kun je succesvol zijn als zelfstandig ondernemer.

Als conclusie kunnen we zeggen dat het ondernemerschap niet voor iedereen is weggelegd, maar voor degenen die de uitdaging aangaan, kan het een zeer bevredigende en lonende ervaring zijn. Met hard werken, toewijding en het vinden van de juiste ondersteuning, kan je als zelfstandig ondernemer slagen in wat je ook maar wilt bereiken.

FAQ

Wat is een zelfstandig ondernemer?

Een zelfstandig ondernemer is iemand die een eigen bedrijf heeft en zijn eigen baas is. Dit betekent dat ze verantwoordelijk zijn voor het nemen van zakelijke beslissingen en het genereren van hun eigen inkomen.

Wat is de definitie van een zelfstandig ondernemer?

Een zelfstandig ondernemer wordt gedefinieerd als iemand die een bedrijf exploiteert en verantwoordelijk is voor het aantrekken van klanten, het aanbieden van producten of diensten en het beheer van de financiële aspecten van het bedrijf.

Wat zijn de kenmerken van een zelfstandig ondernemer?

Succesvolle zelfstandig ondernemers hebben vaak kenmerken zoals motivatie, zelfdiscipline, creativiteit en risicobereidheid. Ze zijn bereid om hard te werken en hebben een sterke drive om hun eigen bedrijf succesvol te maken.

Waarom zou ik kiezen voor het ondernemerschap?

Het ondernemerschap biedt verschillende voordelen, waaronder vrijheid, flexibiliteit en de mogelijkheid om je eigen koers te bepalen. Als zelfstandig ondernemer heb je de kans om je passie na te streven en je eigen bedrijf op te bouwen.

Welke stappen moet ik nemen om een zelfstandig ondernemer te worden?

Om een zelfstandig ondernemer te worden, moet je onder andere een businessplan opstellen, je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en eventueel financiële ondersteuning regelen. Het is belangrijk om een gedegen plan te hebben voordat je van start gaat.

Wat zijn de financiële aspecten van het ondernemerschap?

Als zelfstandig ondernemer moet je rekening houden met zaken zoals belastingen, boekhouding en het beheren van je eigen financiën. Het is belangrijk om je hierover goed te laten informeren om problemen te voorkomen.

Zijn er netwerken en ondersteuning beschikbaar voor zelfstandig ondernemers?

Ja, er zijn verschillende netwerken en vormen van ondersteuning beschikbaar voor zelfstandig ondernemers. Je kunt bijvoorbeeld lid worden van brancheverenigingen of deelnemen aan mentorprogramma’s om ondersteuning en advies te krijgen.

Wat zijn de risico’s en uitdagingen voor zelfstandig ondernemers?

Als zelfstandig ondernemer loop je risico’s zoals concurrentie, kostenbeheersing en onzekerheid over je inkomen. Het kan ook een uitdaging zijn om jezelf te motiveren en gefocust te blijven. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze risico’s en uitdagingen en hiermee om te kunnen gaan.

Wat zijn de verschillen tussen een zelfstandig ondernemer en een werknemer in loondienst?

Als zelfstandig ondernemer ben je verantwoordelijk voor je eigen succes en inkomen, terwijl werknemers in loondienst een vast salaris ontvangen. Zelfstandige ondernemers hebben meer vrijheid en flexibiliteit, maar ook meer verantwoordelijkheden en risico’s.

Heb je tips voor succesvol ondernemerschap?

Enkele tips voor succesvol ondernemerschap zijn: blijf gemotiveerd en gepassioneerd, vind een niche waarin je kunt excelleren, investeer in jezelf en wees bereid om hard te werken. Het kan ook helpen om een mentor te hebben en jezelf voortdurend te blijven ontwikkelen.

Heb je inspirerende verhalen van zelfstandig ondernemers?

Ja, we delen graag inspirerende verhalen van zelfstandig ondernemers die succes hebben bereikt in hun vakgebied. Deze verhalen laten zien wat er mogelijk is en kunnen dienen als inspiratiebron voor andere ondernemers.

deel dit artikel op je social media