soorten tandpasta's

Verschillende Soorten Tandpasta’s voor je Perfecte Glimlach

Inhoudsopgave artikel

De keuze uit verschillende soorten tandpasta’s kan overweldigend zijn. Er zijn tandpasta’s voor whitening, gevoelige tanden, kinderen en nog veel meer. Elke tandpasta heeft zijn eigen voordelen en ingrediënten die zijn afgestemd op specifieke behoeften. Maar welke tandpasta is de beste voor jou en jouw glimlach?

In dit artikel bespreken we de verschillende soorten tandpasta’s die er zijn en welke het beste zijn voor verschillende behoeften. Of je nu op zoek bent naar een natuurlijke tandpasta zonder fluoride, een tandpasta met fluoride of een tandpasta om je tanden witter te maken, we hebben je gedekt.

Belangrijkste Punten:

 • Er zijn veel verschillende soorten tandpasta’s beschikbaar voor verschillende behoeften.
 • Fluoridetandpasta’s zijn ideaal voor dagelijks gebruik en helpen bij het voorkomen van tandbederf.
 • Natuurlijke tandpasta’s zijn gemaakt zonder synthetische ingrediënten en bieden een milde reiniging.
 • Tandpasta voor gevoelige tanden bevat ingrediënten die helpen bij het verminderen van gevoeligheid en het verzachten van pijnlijke tanden.
 • Tandpasta’s voor kinderen hebben een lager fluoridegehalte en zijn veilig om te inslikken.

Natuurlijke Tandpasta

Natuurlijke tandpasta’s zijn tegenwoordig erg populair vanwege hun milde formule en natuurlijke ingrediënten. Deze tandpasta’s zijn vrij van synthetische ingrediënten zoals fluoride, SLS, en triclosan en bevatten vaak plantaardige ingrediënten zoals kruidenextracten, kokosolie en baking soda. Hieronder hebben we de voordelen van natuurlijke tandpasta op een rijtje gezet:

 • Beter voor het milieu: Natuurlijke tandpasta’s zijn biologisch afbreekbaar en bevatten geen chemische stoffen die schadelijk zijn voor het milieu.
 • Zachtere reiniging: Natuurlijke tandpasta’s zijn vaak milder dan reguliere tandpasta’s, waardoor ze beter zijn voor mensen met gevoelige tanden en tandvlees.
 • Geen synthetische ingrediënten: Natuurlijke tandpasta’s bevatten geen synthetische ingrediënten zoals fluoride, SLS en triclosan die in reguliere tandpasta’s te vinden zijn.
 • Effectieve reiniging: Natuurlijke tandpasta’s bevatten vaak ingrediënten zoals baking soda en kruidenextracten die helpen bij het reinigen van je tanden en tandvlees.

Is natuurlijke tandpasta beter dan reguliere tandpasta?

Hoewel natuurlijke tandpasta’s vele voordelen hebben, is het belangrijk om te weten dat niet alle natuurlijke tandpasta’s even effectief zijn. Sommige natuurlijke tandpasta’s bevatten geen fluoride, wat een belangrijk mineraal is voor het voorkomen van tandbederf en het versterken van het tandglazuur. Als je wilt overstappen naar natuurlijke tandpasta, kies dan voor een tandpasta die fluoride bevat of raadpleeg je tandarts voor advies.

“Ik ben zo blij dat ik ben overgestapt op natuurlijke tandpasta. Mijn tanden voelen schoner en mijn adem ruikt frisser dan ooit tevoren!” Sarah, 32 jaar oud

Fluoridetandpasta

Een fluoridetandpasta is een tandpasta die fluoride bevat. Dit mineraal is belangrijk voor de gezondheid van je gebit omdat het helpt bij het versterken van het tandglazuur en het voorkomen van tandbederf. Fluoride kan door dagelijks te poetsen met een fluoridetandpasta opgenomen worden in je tanden, waardoor ze sterker worden en beter beschermd zijn tegen gaatjes.

Het is echter wel belangrijk om de tandpasta niet in te slikken. Een kleine hoeveelheid fluoride is onschadelijk, maar in grote hoeveelheden kan het schadelijk zijn voor je gezondheid. Spoel dus altijd goed je mond na het poetsen en gebruik niet teveel tandpasta.

Voordelen van fluoridetandpasta

 • Versterkt het tandglazuur
 • Voorkomt tandbederf
 • Helpt bij het herstellen van beginnende gaatjes
 • Geschikt voor dagelijks gebruik

Welke fluoridetandpasta moet ik kiezen?

Er zijn veel verschillende merken en soorten fluoridetandpasta’s verkrijgbaar, dus het kan lastig zijn om te kiezen welke het beste bij jou past. Het is aan te raden om te kiezen voor een tandpasta die aansluit bij jouw specifieke behoeften, zoals een tandpasta voor gevoelige tanden of een tandpasta met whitening effect.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar het fluoridegehalte. Een tandpasta met 1350-1500 ppm fluoride wordt aanbevolen voor volwassenen, terwijl een tandpasta met 1000 ppm fluoride geschikt is voor kinderen tot en met 6 jaar. Voor oudere kinderen is een tandpasta met 1350-1500 ppm fluoride aan te raden.

fluoridetandpasta

Tip: Vraag advies aan je tandarts of mondhygiënist over welke fluoridetandpasta het beste bij jouw specifieke behoeften past.

Tandpasta zonder Fluoride

Als je op zoek bent naar een tandpasta zonder fluoride, heb je verschillende opties. Er zijn tandpasta’s op de markt die zijn gemaakt met natuurlijke ingrediënten zoals pepermuntolie, tea tree olie en baking soda, die allemaal helpen bij het reinigen van je tanden en het verminderen van bacteriën in je mond.

Een bekend merk van tandpasta zonder fluoride is Parodontax. Deze tandpasta is speciaal ontwikkeld voor mensen met gevoelig tandvlees. Het bevat natuurlijke ingrediënten en is vrij van fluoride, kunstmatige kleurstoffen en smaakstoffen. Bovendien helpt het bij het versterken van het tandvlees en het voorkomen van bloedingen.

Een alternatief voor tandpasta zonder fluoride zijn mondspoelingen. Deze spoelingen bevatten geen fluoride en kunnen helpen bij het verminderen van bacteriën en het frisser laten ruiken van je adem. Een voorbeeld van mondspoeling zonder fluoride is Elmex Anti-Cariës Mondspoeling.

Tandpasta zonder fluoride Voordelen
Parodontax Speciaal ontwikkeld voor gevoelig tandvlees, bevat natuurlijke ingrediënten, voorkomt bloedingen.
Mondspoelingen Verfrist de adem, bevat geen fluoride, vermindert bacteriën.

Als je op zoek bent naar een tandpasta zonder fluoride, is het belangrijk om de ingrediëntenlijst te controleren en te zoeken naar natuurlijke alternatieven. Zo kun je ervoor zorgen dat je tanden schoon blijven zonder fluoride te gebruiken.

Whitening Tandpasta

Ben je op zoek naar een manier om je glimlach witter te maken? Probeer dan eens een whitening tandpasta! Deze tandpasta’s zijn specifiek ontworpen om oppervlakkige verkleuringen op je tanden te verwijderen en je tanden witter te maken. Whitening tandpasta’s bevatten vaak ingrediënten zoals baking soda of actieve koolstof die helpen bij het verwijderen van vlekken en het creëren van een wittere glimlach.

Hoewel whitening tandpasta’s niet zo effectief zijn als professionele whitening behandelingen bij de tandarts, kunnen ze toch een aanzienlijk verschil maken. Het is belangrijk om erop te letten dat je een tandpasta kiest die past bij jouw tanden en tandvlees. Sommige whitening tandpasta’s kunnen namelijk te agressief zijn en je tandglazuur beschadigen bij langdurig gebruik.

Bij het kiezen van een whitening tandpasta is het ook belangrijk om te weten dat deze tandpasta’s niet geschikt zijn voor iedereen. Mensen met gevoelige tanden of tandvlees kunnen bijvoorbeeld beter kiezen voor een tandpasta die speciaal ontworpen is voor gevoelige tanden. Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat whitening tandpasta’s niet geschikt zijn voor kinderen onder de 12 jaar.

Als je op zoek bent naar een whitening tandpasta, kies dan voor een tandpasta met het keurmerk van een tandheelkundige associatie. Deze tandpasta’s zijn getest en goedgekeurd door tandartsen en bieden de beste kwaliteit en veiligheid. Let ook op de ingrediëntenlijst en vermijd tandpasta’s die agressieve chemicaliën bevatten.

Gevoelige Tanden Tandpasta

Als je last hebt van gevoelige tanden of tandvlees, kan het poetsen van je tanden soms pijnlijk zijn. Gelukkig is er tandpasta speciaal ontwikkeld voor gevoelige tanden die je kunnen helpen bij het verminderen van gevoeligheid en het verzachten van pijnlijke tanden.

Gevoelige tanden tandpasta’s bevatten vaak ingrediënten zoals kaliumnitraat of strontiumchloride die helpen bij het vormen van een beschermend laagje over je tanden en tandvlees. Dit laagje vermindert de gevoeligheid en beschermt tegen pijn.

Een goed voorbeeld van gevoelige tanden tandpasta is Sensodyne Rapid Relief. Deze tandpasta is ontworpen om snel verlichting te bieden bij gevoelige tanden. Het bevat een unieke formule die snel reageert en werkt op de pijnlijke plekken in je mond. Na slechts één keer poetsen voel je al verschil!

Tandpasta Belangrijkste kenmerken
Sensodyne Rapid Relief Speciaal ontwikkeld voor snelle verlichting bij gevoelige tanden
elmex Sensitive Versterkt en beschermt tanden tegen tandbederf
Parodontax Ultra Clean Reinigt tanden en tandvlees grondig en vermindert gevoeligheid

Kies de gevoelige tanden tandpasta die het beste past bij jouw behoeften en geniet van een pijnvrije poetssessie!

Tandpasta voor Kinderen

Als ouder wil je ervoor zorgen dat je kinderen een goede mondgezondheid hebben. Regelmatig tandenpoetsen hoort daarbij, en het is belangrijk om hier op jonge leeftijd al mee te beginnen. Tandpasta voor kinderen kan helpen om dit zo leuk en makkelijk mogelijk te maken.

Maar waar moet je op letten bij het kiezen van tandpasta voor kinderen? Allereerst is het belangrijk om te kijken naar het fluoridegehalte. Kinderen onder de 6 jaar mogen geen tandpasta met meer dan 500 ppm fluoride gebruiken, en kinderen tussen de 6 en 12 jaar mogen maximaal 1000 ppm fluoride gebruiken. Dit omdat teveel fluoride schadelijk kan zijn voor jonge tanden.

Een andere belangrijke factor is de smaak van de tandpasta. Kinderen kunnen snel afknappen op een te sterke of vieze smaak, waardoor tandenpoetsen een vervelende klus wordt. Kies daarom voor een tandpasta met een milde en aangename smaak, zoals aardbei of bubblegum.

Een voorbeeld van een tandpasta die aan deze eisen voldoet is de Elmex Kindertandpasta. Deze tandpasta heeft een fluoridegehalte van 500 ppm en een aangename milde smaak. Daarnaast bevat het ook calcium om het tandglazuur te versterken en te beschermen tegen tandbederf.

tandpasta voor kinderen

“Het is belangrijk om op jonge leeftijd al te beginnen met tandenpoetsen om een goede mondgezondheid te behouden.”

Met de juiste tandpasta wordt tandenpoetsen voor kinderen een stuk leuker en makkelijker. Bovendien is het een goede manier om je kinderen te leren hoe belangrijk een goede mondhygiëne is.

Conclusie

In dit artikel hebben we verschillende soorten tandpasta’s besproken die kunnen bijdragen aan een perfecte glimlach. Of je nu op zoek bent naar een natuurlijke tandpasta, een tandpasta met fluoride, een whitening tandpasta of een tandpasta voor gevoelige tanden, er is een tandpasta voor iedereen.

Het is belangrijk om de tandpasta te kiezen die past bij jouw persoonlijke behoeften. Als je bijvoorbeeld gevoelige tanden hebt, is het zinvol om te kiezen voor een tandpasta die speciaal is ontwikkeld voor gevoelige tanden.

Ook is het van belang om regelmatig je tanden te poetsen en minstens twee keer per dag te flossen. Dit draagt bij aan een gezonde en stralende glimlach.

Onthoud dat tandpasta slechts een onderdeel van goede mondhygiëne is. Het bezoeken van de tandarts en mondhygiënist is ook van belang om je gebit gezond te houden.

Kies de tandpasta die past bij jouw persoonlijke behoeften en geniet van een gezonde en stralende glimlach!

FAQ

Welke soorten tandpasta’s zijn er?

Er zijn verschillende soorten tandpasta’s beschikbaar, waaronder natuurlijke tandpasta’s, fluoridetandpasta’s, tandpasta’s zonder fluoride, whitening tandpasta’s, tandpasta’s voor gevoelige tanden en tandpasta’s speciaal voor kinderen.

Wat is natuurlijke tandpasta?

Natuurlijke tandpasta’s worden gemaakt zonder gebruik van synthetische ingrediënten zoals fluoride, kunstmatige kleurstoffen en smaakstoffen. Ze bevatten vaak plantaardige ingrediënten zoals kruidenextracten, kokosolie en baking soda.

Wat is fluoridetandpasta?

Fluoridetandpasta’s bevatten fluoride, een mineraal dat helpt bij het versterken van het tandglazuur en het voorkomen van tandbederf. Dit type tandpasta wordt aanbevolen door tandartsen voor dagelijks gebruik.

Waarom zou ik tandpasta zonder fluoride gebruiken?

Tandpasta zonder fluoride is een geschikt alternatief voor mensen die liever geen fluoride gebruiken. Deze tandpasta’s reinigen en beschermen je tanden zonder het gebruik van fluoride.

Wat doet whitening tandpasta?

Whitening tandpasta’s zijn speciaal ontworpen om oppervlakkige verkleuringen op je tanden te verwijderen en je glimlach witter te maken. Ze bevatten vaak ingrediënten zoals baking soda of actieve kool die helpen bij het verwijderen van vlekken.

Wat is gevoelige tanden tandpasta?

Gevoelige tanden tandpasta’s zijn speciaal ontwikkeld voor mensen met gevoelige tanden of tandvlees. Deze tandpasta’s bevatten ingrediënten die helpen bij het verminderen van gevoeligheid en het verzachten van pijnlijke tanden.

Wat is tandpasta voor kinderen?

Tandpasta’s voor kinderen zijn afgestemd op de specifieke behoeften van kinderen. Ze bevatten vaak een lager fluoridegehalte en hebben een leuke smaak om kinderen te motiveren om regelmatig hun tanden te poetsen. Ze zijn ook veilig om te inslikken.

deel dit artikel op je social media