hoe werkt snelbeton

Hoe werkt snelbeton: uitleg en gebruik van snelbeton met de juiste mengverhouding

Inhoudsopgave artikel

Ben je op zoek naar een snelle manier om beton te gieten? Dan is snelbeton de oplossing voor jou! Snelbeton, ook bekend als sneldrogend beton, is een betonsoort die binnen korte tijd uithardt. Maar hoe werkt snelbeton eigenlijk? In dit eerste gedeelte van onze gids zullen we je de uitleg geven die je nodig hebt om snelbeton op de juiste manier te gebruiken. We zullen ook de juiste mengverhouding bespreken om de beste resultaten te behalen.

Snelbeton is een droog mengsel van cement, zand en grind. Het enige wat je hoeft te doen, is water toevoegen om het mengsel te activeren. De juiste mengverhouding is essentieel voor het behalen van de beste resultaten. Over het algemeen is een mengverhouding van 1 deel cement, 2 delen zand en 3 delen grind de beste keuze voor de meeste toepassingen.

Voor het gebruik van snelbeton moet je eerst de ondergrond voorbereiden en het oppervlak bevochtigen om te voorkomen dat het snelbeton te snel uitdroogt. Vervolgens voeg je geleidelijk water toe aan het mengsel terwijl je blijft roeren om een homogene consistentie te verkrijgen.

Eenmaal gemengd giet je het snelbeton op de juiste plek en strijkt het glad. Het snelbeton zal snel beginnen uit te harden, dus zorg ervoor dat je snel werkt! Het duurt ongeveer 30 minuten tot een uur voordat het beton hard genoeg is om te belasten.

Met deze uitleg en de juiste mengverhouding kun je snelbeton gebruiken voor alle soorten projecten, van kleine reparaties tot grote constructies.

Voordelen van snelbeton

Snelbeton heeft een breed scala aan toepassingsmogelijkheden en biedt veel voordelen ten opzichte van traditioneel beton. Het is een kant-en-klaar mengsel dat gemakkelijk in gebruik is en snel uithardt. Hieronder bespreken we enkele toepassingen van snelbeton en de voordelen die het biedt.

Toepassingen van snelbeton

 • Reparaties aan betonnen vloeren of trappen: Snelbeton is ideaal voor kleine reparaties aan betonnen structuren, zoals scheuren of beschadigingen aan de vloer of trap. Het mengsel kan snel worden aangebracht en uitharden, waardoor de reparatie snel en efficiënt kan worden uitgevoerd.
 • Plaatsen van hekken of verkeersborden: Snelbeton kan ook worden gebruikt voor het plaatsen van hekken, verkeersborden of andere lichte constructies. Het mengsel zorgt voor een stevige basis waardoor deze constructies stabiel blijven staan.
 • Stabiliseren van palen: Heb je een hekwerk of een schutting die omvalt bij harde windstoten? Snelbeton kan helpen om de palen extra stabiliteit te geven, waardoor het hek of de schutting steviger blijft staan.

Voordelen van snelbeton

Snelbeton biedt veel voordelen ten opzichte van traditioneel beton:

 1. Snel uithardingsproces: Snelbeton droogt vele malen sneller dan traditioneel beton. Dit betekent dat je sneller weer gebruik kunt maken van de gerepareerde structuur of het geplaatste object.
 2. Kant-en-klaar mengsel: Het mengsel is kant-en-klaar, wat betekent dat je geen ingewikkelde berekeningen hoeft te maken voor de juiste mengverhouding. Het is dus gemakkelijk in gebruik, ook voor de leek.
 3. Waterbestendig: Snelbeton is waterbestendig, wat betekent dat het bestand is tegen vocht en regen. Hierdoor blijft de reparatie of constructie langer in goede staat.

Zoals je kunt zien, heeft snelbeton veel te bieden. Of je nu kleine reparaties moet uitvoeren of een stevige basis nodig hebt voor een constructie, snelbeton kan een uitstekende keuze zijn.

Stap voor stap instructies voor gebruik van snelbeton

Als je snelbeton wilt gebruiken, is het essentieel om de juiste stappen te volgen om de beste resultaten te krijgen. Hieronder vind je een stapsgewijze handleiding voor het gebruik van snelbeton:

Stap 1: Voorbereiding

Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt voordat je begint met het mengen van het snelbeton. Bereid het oppervlak voor door het te reinigen en te bevochtigen. Dit zorgt ervoor dat het snelbeton beter hecht en voorkomt dat het te snel droogt.

Stap 2: Mengen

Volg de instructies op de verpakking om de juiste hoeveelheid snelbeton te mengen met water. Roer het mengsel grondig door totdat er een gladde massa ontstaat.

snelbeton droogtijd

Stap 3: Aanbrengen

Breng het snelbeton aan op het oppervlak. Zorg ervoor dat het gelijkmatig verdeeld is en gladgestreken wordt. Gebruik handschoenen om te voorkomen dat het mengsel aan je handen blijft plakken.

Stap 4: Droogtijd

Laat het snelbeton drogen volgens de instructies op de verpakking. De droogtijd kan variëren afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de vochtigheid. Controleer regelmatig of het beton droog is voordat je erop gaat staan of het verder bewerkt.

Stap 5: Afwerking

Zodra het snelbeton helemaal droog is, kun je het verder afwerken naar jouw wens. Je kunt het schuren, schilderen of betegelen, afhankelijk van het beoogde doel.

Zoals je kunt zien, is het gebruik van snelbeton relatief eenvoudig, zolang je de juiste stappen volgt en de nodige voorzorgsmaatregelen neemt. Houd er rekening mee dat de droogtijd van snelbeton van groot belang is voor een succesvol eindresultaat. Wees geduldig en wacht tot het snelbeton volledig droog is voordat je verdergaat met verdere werkzaamheden.

Waar snelbeton kopen en prijsinformatie

Als je snelbeton wilt kopen, kun je terecht bij verschillende bouwmarkten en online winkels. Enkele van de bekende bouwmarkten die snelbeton aanbieden zijn Praxis, Karwei en Gamma.

Als je wilt besparen op de kosten, kun je online zoeken naar de beste deals en aanbiedingen, zodat je snelbeton tegen een gereduceerde prijs kunt kopen. Vergeet niet om de verzendkosten en levertijden te controleren voordat je je bestelling plaatst.

De prijs van snelbeton kan variëren, afhankelijk van het merk en de grootte van de verpakking. In het algemeen kost een 25 kg zak snelbeton tussen de €5 en €10. Het is altijd een goed idee om de prijzen te vergelijken voordat je tot aankoop overgaat.

Als je specifieke vragen hebt over het kopen van snelbeton, kun je contact opnemen met de klantenservice van de bouwmarkt of online winkel waar je van plan bent het te kopen. Zij kunnen je meer informatie geven over de beschikbaarheid, de prijs en de levertijd van snelbeton.

snelbeton kopen

Zelf snelbeton maken

Wil je snelbeton maken volgens jouw eigen specificaties? Dat kan! Het is relatief eenvoudig en je hebt slechts enkele ingrediënten nodig.

Benodigdheden:

 • Portlandcement
 • Zand
 • Water
 • Een emmer om het mengsel in te maken
 • Een roerstokje

Mengproces:

 1. Meng 1 deel Portlandcement met 2 delen zand in een emmer
 2. Voeg geleidelijk water toe aan het mengsel terwijl je blijft roeren
 3. Blijf water toevoegen totdat het mengsel de gewenste consistentie heeft bereikt
 4. Gebruik het mengsel direct na het maken voor de beste resultaten

Vergeet niet dat het mengsel binnen 10-15 minuten begint uit te harden, dus wees snel en zorg ervoor dat je het mengsel onmiddellijk na het maken gebruikt.

Zoals je kunt zien is het maken van snelbeton heel eenvoudig. Door het zelf te maken kun je het mengsel aanpassen aan jouw specifieke behoeften en kun je geld besparen door niet kant-en-klare snelbeton te kopen.

Succes met het maken van jouw eigen snelbeton!

FAQ

Hoe werkt snelbeton?

Snelbeton is een snelhardende betonmix die wordt gebruikt voor verschillende bouwprojecten. Het werkt door het mengen van snelbetonpoeder met water, waardoor een gemakkelijk te gebruiken betonmortel ontstaat. Deze mortel kan snel uitharden en biedt daardoor een snelle oplossing voor het leggen van funderingen, het repareren van betonschade en andere bouwtoepassingen.

Hoe gebruik ik snelbeton?

Om snelbeton te gebruiken, meng je het snelbetonpoeder met water volgens de aanbevolen mengverhouding. Nadat het mengsel goed is gemengd, kun je het direct op de gewenste locatie aanbrengen. Zorg ervoor dat je het snelbeton grondig aandrukt en gladmaakt voordat het begint uit te harden. Volg altijd de instructies op de verpakking voor het beste resultaat.

Wat is de juiste mengverhouding voor snelbeton?

De juiste mengverhouding voor snelbeton kan variëren, afhankelijk van het specifieke merk en de toepassing. Over het algemeen wordt een mengverhouding van 1 deel snelbetonpoeder op 2,5 delen water aanbevolen. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking te volgen om de juiste verhouding te bereiken en de beste resultaten te behalen.

Wat zijn de voordelen van snelbeton?

Snelbeton biedt verschillende voordelen. Het is gemakkelijk te gebruiken en snel uit te harden, waardoor je tijd bespaart bij bouwprojecten. Het is ook duurzaam en kan lang meegaan. Snelbeton kan worden gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals het leggen van funderingen, het repareren van betonschade en het plaatsen van palen.

Hoe lang duurt het voordat snelbeton droogt?

De droogtijd van snelbeton kan variëren, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden en de toepassing. Over het algemeen duurt het snelbeton ongeveer 24 uur om volledig uit te harden. Het is echter raadzaam om de instructies op de verpakking te volgen voor specifieke droogtijden.

Waar kan ik snelbeton kopen en wat is de prijs ervan?

Snelbeton is verkrijgbaar bij bouwmarkten, tuincentra en online winkels die bouwmaterialen verkopen. De prijs van snelbeton kan variëren, afhankelijk van het merk, de hoeveelheid en de verkoper. Het is raadzaam om verschillende aanbieders te vergelijken om de beste deal te vinden.

Kan ik zelf snelbeton maken?

Ja, je kunt zelf snelbeton maken. Hiervoor heb je snelbetonpoeder en water nodig. Meng het snelbetonpoeder volgens de aanbevolen mengverhouding met water en meng het goed door elkaar. Volg altijd de instructies op de verpakking voor de beste resultaten en pas de mengverhouding aan op basis van je specifieke behoeften.

deel dit artikel op je social media