Gids Voor het Kopen van Antiek in België

Gids Voor het Kopen van Antiek in België

Inhoudsopgave artikel

België, met zijn rijke geschiedenis en cultuur, is een paradijs voor antiekliefhebbers. Of je nu een verzamelaar bent of gewoon op zoek bent naar een uniek stuk om je huis te versieren, deze gids zal je helpen bij het navigeren door de antiekmarkt in België.

Waar te Zoeken

Er zijn verschillende plaatsen waar je antiek kunt vinden in België. Hier zijn enkele van de meest populaire:

 • Antiekmarkten: België heeft tal van antiekmarkten, zoals de beroemde Vossenmarkt in Brussel en de Zondagmarkt in Tongeren. Deze markten zijn geweldige plekken om unieke vondsten te doen en te onderhandelen over prijzen.
 • Antiekwinkels: Er zijn talloze antiekwinkels verspreid over het hele land die een breed scala aan antieke meubels, kunstwerken en decoratieve objecten aanbiedt.
 • Online platforms: Websites zoals eBay en Marktplaats bieden ook een breed scala aan antieke items. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn bij het online kopen van antiek, aangezien de kwaliteit en authenticiteit van de items moeilijker te verifiëren zijn.

Antwerpen:

 1. Antique Center Antwerpen: Dit is een van de grootste antiekcentra in België met een breed scala aan stukken uit verschillende periodes.
 2. De Goede Oude Tijd: Een winkel met een grote variëteit aan antieke meubels, kunst, keramiek, en nog veel meer.
 3. Antiek Den Olifant: Een charmante antiekwinkel die bekend staat om zijn indrukwekkende selectie van antieke meubels, schilderijen, kroonluchters en curiosa.

Gent:

 1. Antiek de Asbroeckhoeve: Deze winkel biedt een breed scala aan antieke meubels, verlichting, spiegels, decoratieve objecten en schilderijen.
 2. Antique Gent: Een winkel die gespecialiseerd is in antiek zilver, juwelen, kunst en decoratieve objecten.
 3. Huis van Alijn: Hoewel technisch gezien een museum, heeft Huis van Alijn ook een winkel waar je allerlei vintage en antieke items kunt kopen.

Brussel:

 1. The Sablon Antiques Market: Dit is een van de oudste en meest prestigieuze antiekmarkten in Brussel, waar je een breed scala aan antiquiteiten kunt vinden.
 2. Galerie Patrick & Ondine Mestdagh: Deze galerij is gespecialiseerd in etnografische kunst en antiquiteiten.
 3. Antiquités Le Parnasse: Deze winkel is bekend om zijn antieke meubels, kunstwerken en decoratieve objecten.
 4. Le Cercle des Voyageurs: Een unieke winkel en ontmoetingsplaats voor reizigers, kunstenaars en boekenliefhebbers, waar je ook een interessante selectie van antiek kunt vinden.

Elke winkel en markt heeft zijn eigen specialiteiten en charmes, dus het is de moeite waard om ze allemaal te verkennen als je de kans krijgt.

Wat te Overwegen bij het Kopen van Antiek

Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij het kopen van antiek. Hier zijn enkele tips:

 • Onderzoek: Doe altijd je huiswerk voordat je een aankoop doet. Leer over de verschillende stijlen, periodes en makers. Dit zal je helpen om de waarde van een item beter te beoordelen.
 • Staat: Controleer de staat van het item. Let op eventuele schade, reparaties of wijzigingen. Deze kunnen de waarde van het item aanzienlijk verminderen.
 • Authenticiteit: Zorg ervoor dat het item authentiek is. Vraag om een certificaat van echtheid of andere documentatie die de herkomst en leeftijd van het item kan bewijzen.
 • Prijs: Vergelijk prijzen van vergelijkbare items om ervoor te zorgen dat je een eerlijke prijs betaalt. Vergeet niet dat je altijd kunt onderhandelen over de prijs bij het kopen van antiek.

Belgische Antiekstijlen

België staat bekend om zijn diverse antiekstijlen. Hier zijn enkele van de meest populaire:

 • Art Nouveau: Deze stijl, die populair was aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw, wordt gekenmerkt door zijn organische vormen en decoratieve details. België was een belangrijk centrum voor Art Nouveau, met beroemde ontwerpers zoals Victor Horta en Henry van de Velde.
 • Vlaamse Renaissance: Deze stijl, die dateert uit de 16e en 17e eeuw, wordt gekenmerkt door zijn rijke decoratie en hoge kwaliteit vakmanschap. Typische items zijn onder andere eiken meubels, wandtapijten en keramiek.
 • Art Deco: Deze stijl, die populair was in de jaren 1920 en 1930, wordt gekenmerkt door zijn strakke lijnen en geometrische vormen. België was een belangrijk centrum voor Art Deco, met beroemde ontwerpers zoals Paul Hankar en Gaston Eysselinck.

Antiek kopen in België kan een spannende en lonende ervaring zijn. Of je nu op zoek bent naar een uniek kunstwerk, een prachtig meubelstuk of een zeldzaam verzamelobject, er is voor elk wat wils. Vergeet niet om je onderzoek te doen, de staat en authenticiteit van het item te controleren, en niet bang te zijn om te onderhandelen over de prijs. Gelukkig jagen!

deel dit artikel op je social media