EPC keuring wat is het en waarom is het belangrijk_

EPC keuring: wat is het en waarom is het belangrijk?

Inhoudsopgave artikel

Als u een woning wilt verkopen of verhuren, is een Energie Prestatie Certificaat (EPC) verplicht. Maar wat is een EPC keuring precies en waarom is het zo belangrijk? In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen en geven we u waardevolle inzichten over het belang van een EPC keuring.

Wat is een EPC keuring?

Een EPC keuring, ook wel bekend als een energieprestatiecertificaat, is een document dat de energie-efficiëntie van een gebouw aangeeft. Het wordt uitgegeven door een erkende energiedeskundige na een grondige inspectie van het pand. Het certificaat geeft een indicatie van hoeveel energie een gebouw verbruikt per vierkante meter per jaar.

De EPC-score varieert van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energie-inefficiënt). Een lage EPC-score betekent dat het gebouw energiezuinig is, terwijl een hoge score aangeeft dat er veel energie wordt verbruikt.

Waarom is een EPC attest belangrijk?

Een EPC attest is om verschillende redenen belangrijk:

  • Wettelijke verplichting: In België is het verplicht om een EPC-certificaat te hebben bij de verkoop of verhuur van een woning. Het niet naleven van deze verplichting kan leiden tot boetes.
  • Informatief voor kopers en huurders: Het EPC-certificaat geeft potentiële kopers of huurders een duidelijk beeld van de energieprestaties van de woning. Dit kan hen helpen bij het nemen van een geïnformeerde beslissing.
  • Verbetering van de energie-efficiëntie: Het EPC-certificaat bevat ook aanbevelingen voor het verbeteren van de energie-efficiëntie van de woning. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op de energierekening.
    .

EPC attest keuringHoe verloopt een EPC keuring?

Een EPC keuring wordt uitgevoerd door een erkende energiedeskundige. De deskundige inspecteert verschillende aspecten van de woning, waaronder de isolatie, verwarming, ventilatie en het gebruik van hernieuwbare energie. Na de inspectie berekent de deskundige de EPC-score en stelt een certificaat op.

Case study: de impact van een EPC keuring

Om het belang van een EPC keuring te illustreren, kunnen we kijken naar een case study. Een huiseigenaar in Antwerpen besloot zijn woning te verkopen. Hij had echter geen EPC-certificaat. Na het uitvoeren van de EPC keuring bleek dat de woning een hoge EPC-score had, wat aangeeft dat de woning veel energie verbruikt.

Op basis van de aanbevelingen in het EPC-certificaat heeft de huiseigenaar verschillende energiebesparende maatregelen genomen, zoals het verbeteren van de isolatie en het installeren van een energiezuinige verwarming. Hierdoor is de EPC-score aanzienlijk verbeterd, wat de verkoopwaarde van de woning heeft verhoogd.

EPC keuring wat is het en waarom is het belangrijk_EPC keuring Antwerpen

Een EPC keuring Antwerpen is een essentieel onderdeel van het verkoop- of verhuurproces van een woning in Vlaanderen. Het geeft niet alleen een indicatie van de energieprestaties van de woning, maar biedt ook waardevolle aanbevelingen voor het verbeteren van de energie-efficiëntie. Door het uitvoeren van een EPC keuring Antwerpen kunt u voldoen aan de wettelijke Belgische verplichtingen, potentiële kopers of huurders informeren en mogelijk de waarde van uw woning verhogen.

Voor meer informatie over EPC keuringen en andere vastgoed gerelateerde diensten, bezoek Carte-s.

deel dit artikel op je social media